Ugress 2016

Grafikk av Mari Synnøve Opheim Gjertsen

Grafikk av Mari Synnøve Opheim Gjertsen

UGRESS
Ugress er en årlig kulturfestival med fokus på litteratur. Den ble for første gang arrangert i 2015.  Festivalen bruker lokaler over hele Trondheim, og arrangerer debatter, konserter, elvelangs, utstillinger og andre kjente og ukjente arrangementer. Vi håper å fungere som et samlingspunkt for kulturmiljøet i Trondheim.

Vi ønsker å løfte fram aktuelle og tidløse tema, og engasjere et bredt publikum på tvers av de forskjellige miljøene som allerede eksisterer. Vi vil vise hvilke ressurser Trondheim besitter, og også skape et krysningspunkt mellom studentene og den øvrige befolkningen.

PROGRAM UGRESS 2016
14.-18. september

14. september
MIDTNORSK FINALE I NM I POESISLAM

Også i år arrangerte vi midtnorsk finale i NM i poesislam! Poesislam er et format for den som har noe å si, om det er i form av rapp, folketaler, appell, fortelling, stand up, eller alt dette blanda sammen. Kvelden fylte spekteret fra hip-hop til dikt, fra humor til alvor. Med seks flotte slammere på scenen, og Trond Wiger fra Gode ord dør sist som konferansier, valgte vi Midt-Norges kandidat til NM i slampoesi for fullt lokale i Antikvariatet.

Torsdag 15. september
SKAM & MORAL
Litterært Kollektiv inviterte i samarbeid med Trondheim Pride til paneldebatt om ungdomsserien SKAM på ISAK. Serien sees først og fremst på nett og har fanget oppmerksomheten til seere langt utover sin målgruppe. Hva er det med SKAM som gjør at den favner så bredt?

Samtaleleder var litteraturstudent Siri Aurland Bredesen, debattanter var filosofistudent Boje Ellingsæter, Solveig Blomstrøm Nordbø og Ingrid Okkenhaug – leder av Skeiv Ungdom Trondheim

MORTIFIED – UNGE HÅPEFULLE
Mortified er et amerikansk konsept som kom til Norge i vår hvor bidragsyterne viser frem tekster, dagboksnotater og poesi produsert av sitt yngre jeg. Sammen med Mortified Trondheim satte vi opp en litterær versjon: Her viste alminnelige mennesker frem sine litterære begynnelser på Lobbyen i Verkstedhallen, til skrekkblandet fryd og gjenkjennelse for publikum.

Fredag 16. september
ELVELANGS
I år som i fjor ble det Elvelangs langs Nidelva under Kulturnatt Trondheim; en kultursti langs Nidelva hvor man padlende og gående kunne oppleve musikk, dans, film, nysirkus, fortellerteater og mer. Blaff:installasjon manifesterte seg også langs elvebredden.

Lørdag 17. september
MIGRANTLITTERATUR 13:00
Hvordan kan kunst og litteratur hjelpe oss med å forstå flyktningekrisen? Hvem er det som blir gitt ordet i debatten, hvilke erfaringer er det vi får ta del i?

Med oss på DIGS hadde vi Asieh Amini, prisbelønt iransk poet, menneskerettighetsaktivist og kvinnesaksforkjemper, den libysk poeten og fribyforfatteren Ashur Etwebi, samt den afghanske poeten Gulabuddin Sukhanwar. Debatten foregikk på engelsk, og ble ledet av Hanna Musiol, professor ved Institutt for språk og litteratur på NTNU.

KJØNN OG IDENTITET 15:00
Hvilke strømninger og sosiale energier kan vi fange opp fra unge forfattere i dag?

Hvilke strømninger og sosiale energier kan vi fange opp fra unge forfattere i dag? Har selvkritikk erstattet samfunnskritikk? Kan innadvendt litteratur si noe om samfunnsstrukturen? Og hva med kjønnet litteratur?

Forfatterne Kenneth Moe (Rastløs, 2015) og Martine Johansen (Hvite jenter kan ikke synge blues, 2015) møttes til en svært interessant og fengende samtale, dyktig ledet av Per Esben Myren-Svelstad fra NTNU på Sosiologisk poliklinikk

TRIKKEKONSERT 20:00
Pedro Carmona-Alvarez og Frode Grytten tok publikum med på en reise helt utenom det vanlige da de spilte og leste en chartervogn fra Gråkallbanen opp mot Lian og inn i natten. Verdens nordligste trikk var ikke bare en unik lokasjon for et slikt arrangement, men figurerte også som setting for noen av fortellingene vi fikk høre denne kvelden, og vi kommer aldri til å glemme duoens helt særegne versjoner av klassikere fra Waits, Cohen, Springsteen og mange flere.

Søndag 18. september
GRAFIKKWORKSHOP 11:00-16:00

Leif Lindberg lokket ut den indre grafikeren til de oppmøtte på Lademoen Kunstnerverksteder. Her fikk de lære om ulike trykkeprosesser, før de selv fikk prøve seg på linoleumstrykk.

BOKHISTORIE OG TYPOGRAFI 16:00
Boktrykking og bokinnbinding har det siste århundret gjennomgått en massiv omveltning, men the small press movement forblir på mange måter det samme som det var da den en gang på 1800-tallet vendte vekk fra de store utgivernes masseproduksjon. Yuri Cowan snakket om bokhistorie og typografi, med særlig vekt på nettopp denne bevegelsen og hvordan en kan relatere den til dagens fokus på innovativt design, materialkvalitet, og sosiale aspekter ved kunst.

100 ÅR MED ROALD DAHL
Som en markering på at det er 100 år siden Roald Dahl ble født, holdt Tatjana Kielland Samoilow og Erica Jane Hatley et foredrag på Sukkerhuset, som viste fram kjente og ukjente sider ved forfatteren. Underveis ble det også opplesning fra utvalgte Dahl-tekster.

LITTERÆRT NACHSPIEL
Som en avslutning på festivalen ble det quiz, adjektivhistorie og konsert ved Pom Poko i Sukkerhuset.

UTSTILLINGER:
BLAFF:INSTALLASJON
Går ut på å gjøre fysiske inngrep i byen på kort tid. Vi hadde installasjoner langs Nidelva som ble dekorert av lokale kunstnere og studenter. Dette startet allerede før festivalen, og vi involverte også publikum som produsenter av enkelte av “lerretene”, da hovedsakelig under Elvelangs.

BLAFF:POESI
Her inviterte vi til å skrive om gitte temaer over et begrenset tidsrom i fire runder opp mot festivalen. Dette resulterte i en utstilling på Gråkallbanen i tiden før og under festivalen.

LK-hylla
Ideen tar utgangspunkt i en allerede etablert tradisjon med byttehyller, eller gratisbibliotek, hvor du kan bytte en bok med en annen. I vår utgave kommer bøkene med en anbefaling, og det blir også lagt til rette for å skrive kommentarer og tanker man har lyst til å dele med senere lesere. Håpet er at boka blir sendt videre, via en ny hylle eller bekjente.

Første tilstedeværelse av LK-hylla var på Klimafestivalen 27. august. Den var på plass under Elvelangs, og vil dukke opp igjen siden.
VÅRE STØTTESPILLERE FOR UGRESS 2016

kulturraadet_sort_storfrittordigjennf-sentralt

 

kopi-av-humanistisk-fakultetinstitut-for-sprak-og-litteratur

 

en-bla-tradtrondheimjo

 

 

frifondvtlogograkallbanen_logo