Å bøye seg mot volumknappen // Grus er grus overalt

av Jan Kristoffer Dale og Roger Græsberg

// er Litterært Kollektivs nye utgivelsesserie. I // kobles forskjellige kunstnere sammen for å samarbeid om en utgivelse. Vi spurte Jan Kristoffer Dale og Roger Græsberg om å skrive om deres forhold til køntri. Køntrimusikk har tradisjonelt sett vært den hvite arbeiderklassemannens musikk, og tekstene handler gjerne om hjertesmerte, eksapisme og umulige drømmer. Musikken er ofte ansett som enkel og tekstene på grensa til det banale, men det betyr ikke at musikken ikke er verdifull i seg sjøl – enten som identitetsdannende eller eksistensielt lindrende? Resultatet blei to nydelige tekster om oppvekst og tilhørighet fra forskjellige steder i landet, men med mange fellestrekk.  

Relatert bildeForfatter Jan Kristoffer Dale er fra Froland, og blei tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for novelle-samlinga Arbeidsnever (2016). Samlinga er rørende portretter om vanlige mennesker som har falt utafor, er fanga i egen usikkerhet eller bare sliter, og har blitt betegna som arbeiderlitteratur av resepsjonen. Han skriver også for musikkbloggen Dust of Daylight.

Roger Græsberg er en musiker, låtskriver og bibliotekar fra Finnskogen. Med bandet Foreningen har han gitt ut to køntriskiver, “Triste sanger og vals” (2017) og “Trøst” (2018), til gode kritikker. Låta “Lyden av hjul” fra førsteskiva er, ifølge redaktør Rune Letrud i Dust of Daylight, “en av de aller fineste sangene som noen sinne er utgitt på norsk”, og terningene trilla viser at det lørdagsklare bandet leverer i toppsjiktet av norsk køntrimusikk med såre tekster, fine melodier og nydelig steelgitar. Græsberg har også gitt ut tre skiver med bandet The Anti-Music Bonanza.

Er du gira på dublett? Send en mail til salg@litteraertkollektiv.no med adressen din så sender vi boka og en faktura på 130,- i posten. Frakt kommer i tillegg.

Enkeltkort: 30 kroner. Samlepakke: 150 kroner.
Enkeltkort: 30 kroner. Samlepakke: 50 kroner.
Her kan du spesifisere antall, komme med tilbakemeldinger eller bare si hei!