Og vinneren ble…Sønnen av en fisk som forlot sin dam!

tekst: Charlotte Synnøve Garmann-Johnsen

 

Ugress-16 hittil beste arrangement var poesislam som fant sted på Antikvariatet onsdag kveld. Det skulle fort vise seg at det var norgesmesterskap i slam det var snakk om her, og for undertegnede som ikke helt husker om hun har vært med på dette før, var det tydelig at her stod det mye på spill!

Reglene var enkle. 3 runder. 6 deltagere. Alle hadde 3 sjanser til å vinne publikum med selvskrevet materiale. På under 3 minutter. Tilfeldig valgte jurymedlemmer blant publikum ga en score fra 1-10 blank og vinneren var den som stod igjen med den høyeste scoren.

Instruert ekstase og velfortjent latter

Første runde og første dikt ut hadde tittelen «Odé til en multihandikappet missedronning». Publikum var i ekstase og på instruks fra kvelden vert, Trond Wiger, fra Gode Ord Dør Sist, viste vi vår entusiasme med ulike nivåer av klapping. Buing var også lov, da vi ikke var enige med juryens dom. Dette fikk mer utstrakt bruk utover kvelden. Runde én bød på svært variert tematikk; fra systemkritikk av kveldens g-rapper fra Bygdøy med setninger som «har du tenkt til å leke dum helt til dommedag?» til lun humor fra Bjørn Jansens «barbeinte lyrikere». Hos sistnevnte bar diktene preg av samme logikk som man ofte finner hos Egil Hegerberg.

Runde to ble innledet av kjente problemstillinger fra Ingrid Bjørnstad med «hva skal man gjøre i 40.000 år» (når oppdateringen til Windows 10 laster) og dette høstet velfortjent latter. Sofie Olaisen fulgte tett opp med en intens kritikk av Reitan og hele Rema1000-systemet. Runde to var i grunnen veldig morsom. Deltager tre, Kaisa Aglen, tok stemningen tilbake til det mørke igjen med «det er ikke gitt at vi klarer oss» og deltager fire, Johan Julius (g-rapperen) forklarte i «tvangstrøye» om hvordan vi «heller bensin på det bålet som vi lever på». Deltager fem, Karoline Sætre, ga oss latteren tilbake om gøyale norske uttaler, mens deltager seks, Bjørn Jansen, fikk avrunde 2.runde med litt sånn glimt i øyet om «de kjipe typene, sikkert fra Drammen».

Onkelaktig sjarm og en reise i de sykt nære ting

Runde tre, den avgjørende, og kanskje mest spennende, for her måtte man bare anta at deltagerne selv hadde spart det beste til sist, og det kan man sannelig si de hadde! Runde tre bød også på en plottwist med at nå var rekkefølgen mikset opp fra det vante mønsteret, til hvem som nå ledet, fra lavest til høyest score. Ingrid startet med fin sang, og Kaisa fulgte opp med «sidebroken» om «vi vet ikke hva vi ber om når vi ber» Dette ga inntrykk der og da. Det gjør det forsåvidt nå også. Sofie bragte smilet tilbake med setninger som «jeg gikk opp trappene – fordi de hadde trapper» i et ellers dystert dikt som involverte en brødkniv. Karoline tok oss med på en reise i de sykt nære ting og spørsmål som «lurer på om livet ville vært annerledes om jeg hadde dratt på Tryvann i russetiden», og med lister over gjøremål der et av punktene er «sende mail til meg selv og spørre om det går bra». Bjørn Jansen, den luringen, kom opp på scenen og fanget hele rommet med denne onkelaktige måten å være på og sa «noen har snakka sammen. Noen har visstnok snakka sammen!» Fremførelsen av diktet «Borghild Olsen» innhentet fortjent jubel og det var tydelig at dette diktet traff en nerve hos publikum. Avslutningsvis, spennende nok, fremførte Johan Julius en så sterk kritikk av Norge at jeg noterte «oi, den svei». Med setninger som «Denne festen her er stengt for de fleste» viste Johan at poesislammen ikke er død, og at den fortsatt utspiller en vital rolle. Undertegnede mistet faktisk (veldig kort) pusten under applausen til Johan Julius, men det kan henge sammen med en voksende forkjølelse i halsen.

Johan innhentet hvertfall tre 10ere for den hardtslående avslutningen sin, og ble med dette kveldens vinner! 2.plassen gikk til Bjørn og 3.plassen til Karoline. Publikum, som knapt hadde følelse igjen i håndflatene sine, ble belønnet med enda et vers fra vinneren og kvelden sluttet på en high note. Vi ønsker Johan Julius lykke til i finalen i Norgesmesterskapet.

_dsc8443

Fotograf: Inger-Emma Nylund