Ugress 2017

Grafikk av Mari Synnøve Opheim Gjertsen

Ugress 2017 ble avholdt 13.-17. september.

Onsdag 13. september

Midtnorsk Delfinale i NM i Poesislam
Litteraturhuset, SELLANRAA Bok & Bar   19:00-23:00

Litterært Kollektiv arrangerer i samarbeid med foreningen !les midtnorsk delfinale i NM i Poesislam! Den 13. september er det trøndernes tur til å kjempe om en finale i Oslo. Har du noe du vil si, enten i form av rap, poesi, forlketale, appell, fortelling eller stand up, så er scenen din i noen minutter av gangen – og publikum er jury! Martine Johansen, poet og styremedlem i SLAM!kollektivet i Oslo, skal lede oss gjennom kvelden.
Interessert? Kontakt slam@litteraertkollektiv.no

 

 

 

Torsdag 14. september

Litteratur +
Dokkhuset   19:00-23:30   Inngang: 280 / 180 kr   Inngang konsert: 180 / 80 kr

Litteratur + er Litterært Kollektivs nyeste arrangementsrekke og et konsept som viser fram litteratur i relasjon med andre disipliner, tema eller uttrykk. Denne kvelden vil vi undersøke litteratur + i flere etapper og forskjellige uttrykk:

Litteratur + politikk : JOHANSEN og LOTHE
Det er duket for et kritisk skråblikk på samtidslitteraturen når vi inviterer til samtale mellom forfatter og redaktør Martine Johansen, og poet Ingvild Lothe. Johansen har tidligere gitt ut beatromanen Hvite jenter kan ikke synge blues, og er redaktør for det skeive kulturtidsskriftet MELK. Lothe skriver dikt om det nære, men ved dette viser hun nok en gang at nettopp det personlige kan være politisk. Samtaleleder er høgskolelektor ved Høgskulen i Volda Ingri Løkholm Ramberg.

Litteratur + kritikk BOASSON og HAAGENSEN
Hva vil det si å lese litteratur innenfor de forskjellige rammene som universitetet og pressen tilbyr? Hvordan kan det ha seg at kritikerne i Danmark og i Norge leser så forskjellig? Litteraturkritiker Olaf Haagensen, kåret til årets kritiker i 2016, og Frode Hagen Boasson, universitetslektor ved NTNU, møtes til samtale.

Fem myter om litteratur +
Lothe, Johansen, Boasson og Haagensen møtes til paneldebatt hvor de diskuterer fem myter knyttet til litteratur +.

Litteratur + musikk UNIVERSET
Kvelden avsluttes med en konsert hvor det beste fra musikken og litteraturen forenes. Universet, med poet Bård Torgersen og musiker Kenneth Ishak i spissen, ga i 2015 ut det kritikerroste bokalbumet Vi skal ikke dø. En gang til, hvor det tekstlige og musikalske går opp i en suggerende og velfungerende symbiose

 

Fredag 15. September

Litteratur, kultur og poesi i Brattøra
Brattørgata og Brattørveita 18:00-23:00

Som en del av Kulturnatt vil vi omskape Brattørgata og Brattørveita til byens litteratur- og kulturgate! Her vil du kunne trykke velvalgte ord på ditt eget handlenett, eller sy et helt nytt ved hjelp av Prisløs. Det vil bli Blaff:poesi,  Blaff:dans, musikkpoesi og opplesninger av Ingvild Lothe og Martine Johansen, med flere. Du kan møte forlag og tidsskrift, snakke med Urbanistene om byutvikling, høre Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening synge, og være vitne til en moteoppvisning med litterære antrekk.

 

Lørdag 16. september

Strikk med mening
Prisløs   12:00-14:00

Alle er oppfordret til å ta med eget håndarbeid når vi inviterer til paneldiskusjon om håndarbeid og politisk aktivisme. Handler strikking om mer enn myke nøster? Vi har invitert Jenny og Markus Keller, forfattere av “Strikk i strid” og Kathrine Frey Frøslie, som driver en populærvitenskapelig strikkeblogg. Samtalen vil ledes av språkviter og skaper av Dåll, Turi Marte Brandt Ånerud. Som en avslutning på arrangementet vil vi ha en workshop hvor publikum også får lov til å prøve seg.

 

Litteratur + isolasjon
Feativalkontoret i Olavshallen   19:00-21:00   Inngang: 80 / 50 kr

Ved å skrive kan mennesket beskytte seg mot en overveldende indre eller ytre virkelighet. Skriver vi for å unnslippe virkeligheten eller skriver vi for å forsone oss med den? Vi har invitert Silje Warberg, førsteamanuensis ved NTNU, høgskolelektor ved Høgskulen i Volda Ingri Løkholm Ramberg og dokumentasjonsansvarlig på Olav. H. Hauge-senteret Stein Arnold Hevrøy, til å nærme seg denne problemstillingen fra sitt fagperspektiv.

 

Søndag 17. september

Litteraturseilas
Trondheimsfjorden, avgang fra Ravnkloa   14:15   Inngang: 240 / 120 kr

Se Trondheim fra en uvant vinkel når vi drar ut på en litterær seilas med Sara Sølberg! Sølberg brakdebuterte i 2016 med Seismiske smell som ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Her vever hun sammen kroppen, havet og poesien – noe som passer seg godt til bølgeskvulp og saltvannssprut.

 

Litterært Nachspiel
Festivalkontoret i Olavshallen   19:00   Inngang: 80 / 50kr

For å markere at årets Ugress går mot slutten, avholder vi et litterært nachspiel i Olavshallen! Vi garanterer god stemning med musikk fra Future Daughter og litteraturinspirert improteater med Improoperatørene. Kom innom for å mimre og feire uka som har gått, få med deg litt underholdning og nyt godt selskap en litt sen søndagskveld i september.

 

Langsgående arrangementer

Telefonkioskutstilling og Poesitelefon
Dato: 06.09-30.09   Sted: Telefonkioskene i Lademoparken og Thornæsparken

Sammen med punktet visningsrom for kunst tar vi i bruk de to gjenværende telefonkioskene i Trondheim for å skape en annerledes møteplass for den kunstinteresserte og den helt tilfeldige besøkende. Under punktets overordnede tematikk om “kunst og sted” har vi utfordret lokale kunstnere til å fundere over temaet “Kommunikasjon” Inne i kiosken vil du også finne et nummer du kan ringe for å nå poesitelefonen! Taster du inn disse sifrene på mobilen vil øret ditt fylles av poetisk praksis.

 

Blaff:poesi

Blaff: er en serie fra Litterært Kollektiv med kunstnerisk skapelse innenfor en kort tidsramme. Hva skjer når man får 48 timer på seg til å skrive poesi over et gitt tema? Det er dette Blaff:poesi er en utforskning av. Under Ugress vil vi spre utvalgte bidrag fra sommerens Blaff:poesi, for å gi et lite blaff av det litterære i hverdagen.

 

Festivalkontor

Fra 25. august til festivalens slutt vil Litterært Kollektiv ha festivalkontor i Olavshallen, Kjøpmannsgata 44. Åpent hverdager fra 16:00-20:00 utenom arrangementskvelder. Kom innom for å si hei, jobbe litt, diskutere litteratur, handle bøker av festivalforfatterne eller ta en kopp kaffe!