Ugress 2019: Kulturnatt del 1

Tekst: Edith Embla Frydenlund

Under Kulturnatt 2019, sørget Litterært Kollektiv for et tettpakket program i Thornæsparken på Møllenberg. Spredt utover parken kunne man finne ly under telt pyntet med fargeglade vimpler og lys. I trærne blafret det i Blaff:dikt med sommerens tema, «tre», og regnet til tross, ble kveldens stemning lun og trivelig. Trondheimshøsten hadde blitt noe ganske annet om hver kalde og regnvåte kveld kunne ha vært som denne!

Kvelden ble åpnet med det nyeste tilskuddet i Litterært Kollektivs Blaff-familie, Blaff:musikk. Ingeborg Oktober sto for konseptdebuten, med en musikalsk tolkning av et av tekstbidragene som ble sendt inn til sommerens Blaff:poesi. Som dikterne, fikk også Ingeborg Oktober kun 48 timer på å skape en låt hun fremførte for en heldig gjeng som hadde troppet opp, godt kledd i regntøy og turklær,

Etter dette kom innslagene, beklager klisjeen, som perler på en snor. Eivind Buenes opplesning av essayet «Øre mot verden» tok oss på en reise av lyd og musikk, vekk fra den regnvåte parken i Trondheim by. Tematikken, som streifet innom både musikk og litteratur, passet godt til fokuset som preget årets Ugressfestival.

 

Blaff:musikk var ikke det eneste nye konseptet som ble lansert denne begivenhetsrike kvelden i Thornæsparken. Litterært Kollektiv kunne også invitere til «Book a Date» – en slags platonsk speed-date der temaet for samtalene skulle dreie seg om en bok eller en tekst man nylig hadde lest, eller kanskje hadde tenkt på at man burde lese, eller aldri fikk lest. Jeg var så heldig å få prøve meg, og fikk snakket om forbausende mye på den korte tiden – og ikke bare om bøker heller. Den første samtalen dreide seg inn mot imperialisme, miljøendringer og brannene som herjer i verden for tiden. Jeg fikk også muligheten til å klage over en tekst jeg hadde på pensum, diskutert fordelen med å alliere seg med en lesevenn og ikke minst fikk jeg lagt til flere nye bøker på leselisten min.

Flere folk dukket opp i parken mens jeg var opptatt med å skravle meg bort under «Book a date». Det nærmet seg tiden for kveldens andre innslag av Blaff:musikk, denne gangen ledet av tre femtedeler av trondheimsbandet, Toy Savoy. Mens regnværet tok seg opp igjen, ble gitarene stemt. Sceneteltet lignet en liten, trivelig stue midt i alt det grå, med teppe på bakken og varme lys under taket.

Passende med været som hadde preget årets kulturnatt, var sangen akkompagnert med assosiasjonsvekkende lyder som lignet regndråper. Forbipasserende og syklister i t-skjorte stoppet opp for å lytte, og nok en gang fikk man gleden av å drømme seg bort til nydelige, nye toner.

 

Kveldens andre høytlesning ble gjort av Heidi-Annett Haugen, som leste fra sin debutroman med den fengende tittelen, «Kuk og hjarta.» Haugen fortalte nært og medrivende om et slags ikke-forhold mellom romanens jeg-person og «han». Vi hørte om det nye, det søte og det såre som følger med i startfasen av noe som kan bli noe stort, eller kanskje ikke noe i det hele tatt. De endte ikke opp sammen, akkurat de to vi fikk høre om den kvelden, men det var nesten så man ble litt nyforelska av å stå og høre på likevel.