Skrevet av Belen Sophie Urbye
Foto av Nikolas Røshol
Årets midtnorske delfinale i NM i poesislam ble holdt på Litteraturhusets stamkafé, SELLANRAA. Folk strømmet tidlig til arrangementet, og det tok ikke lang tid før lokalet var fylt til randen med folk. Regnbuefargede Pride-flagg prydet en bokhylle, kanskje til ære for kveldens MC, Martine Næss Johansen, en erfaren slammer og redaktør for MELK – et kulturtidsskrift med LHTB-orientert fokus. Det var god stemning fra aller første stund, og så snart festivalgjengerne hadde sikret seg noe godt fra baren, ble reglene lagt frem: 6 poeter konkurrerer i 3 runder ved å fremføre selvskrevne dikt på 3 minutter.
Slammernes oppgave, ifølge Martine, var «å ha sex med publikum», noe hun understreket var enklere om det var litt liv i publikum også. Knips, klapp og hoi når poeten treffer spikeren på hodet! Rop «buuu» når de krysser streken!
Publikum lød oppfordringen, og poetene fikk rosen de fortjente. Alt negativt, derimot, ble rettet mot jurymedlemmer som var gjerrige på poengutdeling. Juryen bestod av tilfeldig valgte tilskuere fordelt på fem bord rundt i rommet og skulle gi poetene
poeng fra 1-10, som til slutt ble summert for å kåre en vinner. Noen av jury-bordene viste seg å være entusiaster som ga toppscore i fleng,
mens andre var strenge kritikere.
Sårbarhet og komikk
Martine innledet ved å kalibrere juryens vurderingsstandard, og fremførte et av sine egne dikt “Sagnet om knarkeren”. Så var konkurransen i gang. Mange av slammerne delte mye tematikk i diktene – utenforskap, annerledeshet, egenverdi og skildringer av tabubelagte sider i samfunnet. Til tross for seriøse og sterke budskap ble det ingen mangel på letthet, da humor var en stor kicker i flere dikt.
Kveldens deltagere bestod av Ingrid Bjørnstad, Bjørn Jansen, Aidan Pilgrim, Asbjørn Stenmark, Karina Skår og Daniel Wathne.
Stemningen var allerede ganske høy i første runde. Ingrid Bjørnstad mottok stor applaus i et dikt om mobbing. Asbjørn Stenmark åpnet sterkt ved å slenge et eneste, uventet ord ut i rommet – «Krill» – en absurd karakter som ble en gjenganger i hans dikt. Vi ble kjent med poetenes stil, fortellinger og, ikke minst, evne til å flørte med publikum. Den karibiske deltageren, Aidan Pilgrim, sjarmerte lett da hun fremførte sårbare dikt med smittende innlevelse på engelsk.
Ting holdt god kok inn i runde to, selv om juryen viste seg å være hakket mer kritisk. Det var spennende å se at noen av slammerne viste variasjon, mens andre dykket dypere i temaene og uttrykksformen fra den innledende runden. Bjørn Jansen holdt en jevn beat-poet stil i hans undring, «Hvem var Borghild Olsen»? Karina Skår leste fra sin lille notatbok og skiftet fra intimitet mellom mennesker til natur.
Finale-runden var siste mulighet for slammerne å overvinne publikum og jury, og det fikk de til med glans. Vi fikk blant annet en artig sang om McGyver fra Ingrid, og en liten avslutning på Krill-sagaen til Asbjørn. Det hele ble avsluttet av siste deltager, Daniel Wathne.
Han gjorde inntrykk på publikum fra første runde med skildringer av apatien i samfunnet rundt rusavhengighet og psykiske lidelser, innstillingen om at «dette skjer aldri meg, så hvorfor skal jeg bry meg?». Han fortsatte i de neste rundene med intrikate vendinger om Jesus, om en bestevenn, og om bipolaritet. Hans levering føltes nesten som meditative bølger.
En vinner, en politiker og et trøndersk behov for slam.
Til pauseinnslag hadde kveldens MC, Martine, tatt med seg en tradisjonell slampoesi-lek der de ulike jury-bordene fikk utdelt noen morsomme, hypotetiske spørsmål. Det ene spørsmålet lød: Hvilken romanfigur ville du datet? Juryen som svarte på dette syns Albus Humlesnurr hadde vært spennende å ta med på date, i hovedsak på grunn av interesse i å snike en titt på arret han visstnok skjuler et mystisk sted under klærne. Kveldens beste svar kom fra en jury som fikk spørsmålet: Hvis du kunne dedikere et dikt til en offentlig person, hvem ville du valgt og hvilket dikt? Rommet jublet da diktet «Du må ikke sove» av Arnulf Øverland ble dedikert til politiker Sylvi Listhaug.
Det lå stor spenning i lufta når vinneren skulle kåres. Løpet lå ekstremt jevnt gjennom hele kvelden så det var umulig å gjette hvem som skulle komme på topp. Til syvende og sist var det Daniel som stakk av med vinnertittelen, og får dermed æren av å representere Midt-Norge i årets NM-finale, som avholdes i Oslo 24. november. Han viste stor glede for seieren og takknemlighet til et engasjert publikum og hans med-poeter.
Martine, som jobber med slampoesi over hele Norge, avsluttet arrangementet ved å dele sin ville begeistring over et spirende slam-miljø i Trondheim. Ifølge henne er det en sår etterlysning i Oslo for mer engasjement i slampoesi nasjonalt, og Trondheim er godt i gang med å levere godene. Dette vitner kveldens suksess om med et høyst interessert publikum og lokale kvalitetspoeter.