Litterært nachspiel: Overgivelsesstrategi

Overgivelsesstrategi

Rapport fra midt-norsk delfinale i poesislam, 17.10.18.
Tekst: Randi Marie Nygård

Det er midt i uka og regnet bøtter ned i klassisk Trondheimsstil. Inne på Sellanraa sitter flere gjenger med øl på bordene og venter på at Ugressfestivalen 2018 skal begynne. Også i år markerer midt-norsk delfinale i NM i poesislam festivalstart.

Mens lokalet fylles opp kommer Trond Wiger fra Gode Ord Dør Sist opp på scenen. Han introduserer oss for poesislam og ønsker velkommen til kveldens jury, nemlig publikum. Det er publikums ansvar å gi poengsum til deltakerne, men før deltakerne får komme opp på scenen, blir vi testa i klapping. Trond strekker ut armen og hever den i takt med publikums applaus. Vi starter på laveste poengsum med svak klapping, til midt på treet og til kveldens høyeste sum, ti-tallet. Det er tydelig at vi kommer til å dra hjem herfra med røde og såre håndflater.

Dette er kampen om finaleplass i NM i poesislam i Oslo 23. november. Dette er gravalvor, presiserer Trond. Tre runder med åtte deltakere, de har alle tre minutter hver til å imponere årets jury. De første tre minuttene er Sandra Alnes sine. På heidøling (Heidal, en sidedal til Gudbrandsdalen) slammer hun om dans og roser. Hun holder god rytme og publikum får testa ut klappehendene. Vi er i gang!

Neste kvinne ut er Linn Jonsdatter Hammervold. På Kaja Gunnufsensk vis leker hun med ordene. Hun tematiserer plast og fisk, og skriver seg inn i den pågående plastdiskusjonen med et tydelig budskap – drit i det å fylle havene med plastikk. Deretter synker vi i myra (sammen) med debutanten Ane Vårin Flå, og diktet minner meg om hvordan myra hjelper oss å lagre karbon i jorda, myra er vårt sorte gull (jf. Øien m.fl. 2017). Både Ane Vårin og Linn tematiserer klima og miljø når de slammer om plast og våre barns framtid i diktene sine.

Neste poet er slamveteran Ingrid Bjørnstad som tematiserer den motoriske sykdommen Cerebral Parese (CP). 

Hun har plukket opp en bok fra foreldrenes hylle om førstehjelp til foreldre av barn med CP. Hun slammer om en mista ballong og isen som smelter før man rekker å spise den opp på 17.mai, før enda en slamvetaran inntar scenen. Bjørn Jansen er kveldens eneste pensjonist og fremfører diktet sitt med stødig stemme, om å nikke til livet og om knekte skohæler.

Kveldens slammere er en god blanding av veteraner og debutanter. En av debutantene er Daria Osipova, som starter med å overgi seg på mange språk:

 

Jag överger mig, jag ger mig av,

 jag överger mig.

Jeg overgir meg, jeg overgir meg

jeg gir av, jeg gir            

Av

Meg

Jeg overgir meg.

 

I surrender, roundly, surely

Sure surrender.

 

Applausen rammer lokalet, mens Trond Wiger bryter inn til de nye publikummerne med noe sånt som «Hei, og velkommen. Vi har laget en avtale her om at alle skal opp på scenen, jeg regner med det er derfor dere alle er her i dag.» Salen svarer med nervøs latter.

Tove Anita Olsen kommer opp til mikrofonen og på ordentlig nordnorsk vis slammer hun om pappaen som blir spist opp av sykdom, båten på havet og Draugen som er et uhyre i livet. Så er det siste deltaker sin tur, litteraturstudenten Tiril Lyslo Haugskott hinker opp mot scenen på krykker og slammer en overlevelsesguide når du går på krykker, når du har runda Netflix og nett-tv, og må manøvrere deg rundt på en folkehøgskole.

De første rundene er over, og Trond Wiger, AKA Tfuzz, tar igjen plass foran publikum og rapper litt. I dag har han hentet fram en av de første raptekstene han skrev.

Tredje og siste runde nærmer seg og publikum ser bort på bordet med kampklare slammere. Hvem som skal sendes videre til finalen i Oslo står på spill, og ingen vet hvem som er i tet og hvem som må bli igjen i Bartebyen. I tredje runde blir poengsummene dobla, og det er ekstra nervepirrende for delakerne i siste heat.

Hun som debuterte med overgivelse, sparte det groveste til sist blir klappet fram av hele lokalet – lykke til i Oslo, Daria! Det viser seg at å spare det grove til sist er lønnsomt, også selv om hun overga seg i første runde.

F. v: Linn Jonsdatter Hammervold, Ingrid Bjørnstad, Tove Anita Olsen, Ane Vårin Flå, Sandra Alnes, Tiril Lyslo Haugskott, Bjørn Jansen og Daria Osipova.

 

Lårene mine klistrer seg sammen

Sitter fast

Eros, min tjener, låråpneren

Ditt dumme dyr

Ah

Hender og tær

A slightly more brown skin due to the sun

Thanks to the sun

Det koster meg 15 euro

Dit

Og så tilbake igjen

Daria Osipova

 

 

 

 

 

Litteratur:

Øien, D.-I., Fandrem, M., Lyngstad, A. & Moen, A. (2017). Utfasing av torvuttak i Norge – effekter på naturmangfold og andre viktige økosystemtjenester. – NTNU Vitenskapsmuseet naturhistorisk rapport 2017- 6: 1-39. hentet her:

https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/2465678/Nathist%2brapport%2b2017-%2b6%2bUtfasing%2btorvuttak.pdf?sequence=2&isAllowed=y