En kveld med: Toni Morrison

Toni Morrisons stemme har i lang tid knyttet litteraturen inn i virkeligheten. Under Ugressfestivalen 2020 gir vi deg mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med hennes mangfoldige liv og forfatterskap gjennom visningen av Greenfield-Sanders’ dokumentar “Toni Morrison: The Pieces I Am” (2019), som vises for første gang på det trønderske lerretet.

Under Ugress vil filmen vises torsdag den 17. september klokka 20:00 på Cinemateket.

Det vil også være en ekstravisning uten førsnakk søndag den 20. september klokka 20:00.

Før visningene vil Trondheimsforfatteren Anna Kristina Knudsen holde et kort foredrag om Morrison.

Billetter kjøpes via Cinematekets sider –  trykk deg inn på visningen du ønsker deg og bestill billett:
Ordinær: 100 kroner
Cinemateket-medlem: 70 kroner

Toni Morrison: The Pieces I Am

 

 

OM MORRISON
Toni Morrison (1931-2019) er kjent for sitt fortellertekniske mesterskap, og for å blande fantasi og realisme i romaner som skildrer afro-amerikanske liv. I etterkant av drapet på George Floyd og økt Black Lives Matter-aktivisme har bøker som “The Bluest Eye” (1970) og “Beloved” (1987) fått fornyet relevans. I tillegg til sitt virke som skjønnlitterær forfatter var Morrison redaktør og utgiver av en rekke banebrytende afro-amerikanske forfattere og professor ved Princeton University.

“Toni Morrison: The Pieces I Am” (2019) av Timothy Greenfield-Sanders’ er et intimt portrett av Morrison og hennes kunstnerskap, fra hun som liten jente ble inspirert til å skrive for å trosse de som mente at ingen ville ta en liten svart jente på alvor, til hun ble en anerkjent utfordrer av de store fortellingene. Sammen med et knippe kritikere og kollegaer tar Morrison oss med på en utforskning av rase, det amerikanske samfunnet, historie og menneskets tilstand i lys av sitt forfatterskap.

OM KNUDSEN

Anna Kristina Knudsen, ga i fjor ut 7078 Saupstad, en diktsamling som kretser rundt tema som kjønn, seksualitet, vold, relasjoner, og om hva det vil si å vokse opp som ikke hvit nok og ikke svart nok i en forstad i Trondheim.

Knudsen har bakgrunn som samfunnsviter, og har jobbet med flyktninger gjennom INN kvalifiseringssenter for flyktninger i Trondheim og med spørsmål knyttet til minoritets- og migrasjonshelse hos NTNU samfunnsforskning ved Nasjonalt Kompetansesenter for Psykisk Helse. Hun er i dag rådgiver i Kommunedirektørens fagstab for helse og velferd i Trondheim kommune.