Symposium: Hvorfor litteratur?

“Allt stort som skedde i världen, skedde först i någon människas fantasi”, sa Astrid Lindgren da hun mottok H. C. Andersen-medaljen i 1958. Da snakka hun om hvor viktig det er at barn lærer seg å lese tidlig, men sitatet viser også hvilken viktig rolle fantasi og litteratur har i dagliglivet.

1. september arrangerer vi en festaften hvor litteraturen og litteraturvitenskapens plass i dagens samfunn skal drøftes gjennom foredrag og diskusjon. Det vil bli holdt tre foredrag av innledere som alle arbeider med litteratur på forskjellige måter. Temaet for kvelden er “Hvorfor litteratur?”, og med dette ønsker vi å synliggjøre relevansen og aktualisere litteratur og litteraturvitenskap i dag.

Dørene åpner 18.30, og arrangementet starter 19.00. Arrangementet vil finne sted i Litterært Kollektivs festivallokaler i Olavskvartalet. Det vil bli salg av drikke, og arrangementet har derfor aldersgrense 18 år. Billetter fås kjøpt her.

 

OM INNLEDERNE:

Foto: Tove K. Breistein / Samlaget

 

 

 

Marta Norheim er utdanna filolog og har arbeida med litteratur i ulike format i NRK i flere tiår. Hun har også skrevet to bøker, den tredje boka kommer i høst og heter Oppdateringar frå lykkelandet

 

 

 

 

Tone Selboe er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun har arbeida med forfattere som Camilla Collett, Karen Blixen og Virginia Woolf. I høst underviser hun et kurs om romanens følelser. Siste bok er Hva er en roman (2015).

 

 

 

Foto: Birgit Solhaug

 

 

Eivind Hofstad Evjemo kommer fra Levanger, men bor i Oslo. For debutromanen Vekk meg hvis jeg sovner (2009) mottok han Tarjei Vesaas’ debutantpris. For sin andre roman Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet (2012) mottok han Ungdommens kritikerpris og UT-Awards for “Årets bok” og “Årets trønderske forfatter”. I 2014 kom romanen Velkommen til oss og i 2016 diktsamlinga Kvelningsminner. Han er sittende redaktør i Cappelen Damms debutantantologi Signaler. Eivind Hofstad Evjemo ble også kåret til en av de ti beste norske forfattere under 35 år, av avisen Morgenbladet i samarbeid med Norsk Litteraturfestival.