En kveld i pluss

Litteratur + er Litterært Kollektivs nyeste arrangementsrekke og et konsept som viser fram litteratur i relasjon med andre disipliner, tema eller uttrykk. For å sette det hele i gang vil vi under Ugress vie kvelden 14. september på Dokkhuset til å undersøke Litteratur +

Med oss har vi et stjernespekket lag som skal undersøke litteratur + i flere etapper og gjennom flere forskjellige uttrykk:

Litteratur + politikk : JOHANSEN og LOTHE
Det er duket for et kritisk skråblikk på samtidslitteraturen når vi inviterer til samtale mellom forfatter og redaktør Martine Johansen, og poet Ingvild Lothe. Johansen har tidligere gitt ut beatromanen Hvite jenter kan ikke synge blues, og er redaktør for det skeive kulturtidsskriftet MELK. Lothe skriver dikt om det nære, men ved dette viser hun nok en gang at nettopp det personlige kan være politisk.
Samtaleleder er høgskolelektor Ingri Løkholm Ramberg.

Litteratur + kritikk BOASSON og HAAGENSEN
Hva vil det si å lese litteratur innenfor de forskjellige rammene som universitetet og pressen tilbyr? Hvordan kan det ha seg at kritikerne i Danmark og i Norge leser så forskjellig? Litteraturkritiker i Morgenbladet Olaf Haagensen, kåret til årets kritiker i 2016, og Frode Hagen Boasson, universitetslektor ved NTNU, møtes til samtale.

Fem myter om litteratur +
Lothe, Johansen, Boasson og Haagensen møtes til paneldebatt hvor de diskuterer fem myter knyttet til litteratur +. Ingri Løkholm Ramberg er samtaleleder.

Litteratur + musikk UNIVERSET
Kvelden avsluttes med en konsert hvor det beste fra musikken og litteraturen forenes. Universet, med poet Bård Torgersen og musiker Kenneth Ishak i spissen, ga i 2015 ut det kritikerroste bokalbumet Vi skal ikke dø. En gang til, hvor det tekstlige og musikalske går opp i en suggerende og velfungerende symbiose. Her forenes det beste fra litteraturen og musikken.

OM ARRANGEMENTET:
Dokkhuset 19:00-23:30
Inngang hele kvelden: 280 / 180
Inngang konsert: 180 / 80
Billetter kan kjøpes via Dokkhusets hoopla: https://dokkhuset.hoopla.no/sales/litteraturpluss

OM DELTAKERNE
MARTINE JOHANSEN
Martine Johansen (f.1990) debuterte i 2015 med Hvite jenter kan ikke synge blues (Vigmostad&Bjørke), en 12-takters beatroman satt til flere storbyer i Europa. Hun er styremedlem i SLAM!kollektivet i Oslo og en aktiv slampoet, samt redaktør for det skeive kulturtidsskriftet MELK.


INGVILD LOTHE
Ingvild Lothe debuterte i 2016 med Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt. Formuleringene hennes strekker seg fra den muntre ironikerens “Da jeg sa jeg var et dyr i senga / mente jeg dovendyr / Beklager misforståelsen”  til den som er tapt i en tid hvor utopiene glimrer med sitt fravær:  «jeg hadde rene hender og hår som glitra i hårbøylen/men det var noe som mangla i meg, jeg var feil i verden». Slik tar Lothe et skråblikk på de mellommenneskelige relasjonene og den verdenen de i dag utfolder seg i. Lothe har tidligere gitt ut Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø på chapbook-forlaget AVF Press.

OLAF HAAGENSEN
Haagensen er litteraturkritiker i Morgenbladet og ble i 2016 kåret til Årets kritiker av Kritikerlaget. I begrunneslen ble det der tilkjennegjort at “Litteraturkritikken befinner seg som kjent i en permanent krise. Derfor krever det ofte en god porsjon mot å være kritisk til kritikken. Juryen vil berømme årets kritiker for dette motet. Det bidrar ikke alene til å skjerpe den offentlige samtale om litteratur; det minner også oss, hans kritikerkolleger, om viktigheten av det vi driver med.”

FRODE LERUM BOASSON
Er en bredt skolert litteraturviter fra NTNU med spesialkompetanse innenfor norsk modernisme, spesielt representert gjennom en omfattende undersøkelse av Knut Hamsuns forfatterskap. Hans forskning kjennetegnes av en særlig interesse for historiske, hermeneutiske og resepsjonsanalytiske problemstillinger. Boasson leverte våren 2015 sin doktoravhandling Men Livet lever. Hamsuns vitalisme fra Pan til Ringen sluttet


UNIVERSET
Universet – to av de beste fra litteraturen og musikken forent
Musiker og produsent Kenneth Ishak, kjent fra Beezewax og Heyerdahl, og poet og forfatter, Bård Torgersen, har forente krefter, og fått Oktober forlag til å gi ut en LP for første gang siden 70-tallet da de ga ut  Vi skal ikke dø. En gang til i 2015, et bokalbum hvor både musikken og de litterære tekstene gis like mye tyngde.  

INGRI LØKHOLM RAMBERG
Er en fremadstormende ung litteraturviter med bachelor fra NTNU og Universitetet i København og mastergrad fra UiB hvor hun også var redaktør av tidsskriftet Prosopopeia. Hun har siden endt utdannelse arbeidet ved Hamsunsenteret og Høgskulen i Volda og skal våren 2018 ta fatt på tilværelsen som stipendiat.