En kveld med Næss

Torsdag 19. november tar vi for oss Arne Næss- sagnomsust filosof regnet som dypøkologiens far, fjellklatrer og æresmedlem av miljøpartiet de grønne.

Arrangementet vil finne sted på Good Omens, i Brattørgata 7 B  klokka 19:00.

For å se på den mangefasetterte Næss har vi fått med oss Audun Øfsti fra Institutt for filosofi og religionsvitenskap, Hanno Sandvik fra Institutt for biologi og Hans Martin Thomassen fra Sosialantropologisk institutt. Til å lede samtalen har vi forfatter Jan Bojer Vindheim med bakgrunn fra MDG.

For å sette stemningen kommer her en liten dialogbit fra Inn i filosofien – med og av Arne Næss og Inga Bostad:

– Men hva med de senere bøkene dine, for eksempel de ulike utgavene av Økologi, samfunn og livsstil (1973-1976)? Dem skrev du vel i glede?
-Noen kapitler. Ikke de første, de svært filosofiske, men jeg hadde nok en viss glede av det. Filosofien kom inn igjen i hva jeg kalte økosofien, og refleksjonene om helhetssyn. Jeg har snakket for lite om helhetssyn, men det var jod et jeg begynte med i filosofien. Igjen: Hvor er jeg, hva er jeg, og hva vil jeg? […] Men filosofi var ikke akkurat lykkebringende, det fastholder jeg. Det er for meg mistenkelig å være lykkelig filosofisk, men ikke å være lykkelig empirisk forsker. Plantegeografi må være lykkebringende, ser det t til for meg. Du ser for eksempel etter blomster, hvor er de du liker så god, og hvorfor er de her og ikke der? Hva har skjedd av endringer?
-Tror du ikke at plantegeografer også møter filosofiske spørsmål som ikke har noen klare løsninger? Hvorfor har naturen de og de egenskapene? Hva slags liv har en plante? Hva her tid? De filosofiske spørsmålene dukker vel opp i all type forskning?
-Jo, men det er en av grunnene til at forskerne ikke tar møtet med filosofi så høytidelig. Det er en dyp forskjell mellom det å kose seg som amatør i filosofien og det å arbeide fra ni til fire med den, lese kompliserte filosofer som profesjonell og kanskje utover natten kjempe med et filosofisk problem. Uansett hva jeg tror om sjanser for lykke, så er og blir mottoet «søk din vei, og gå den!» grunnleggende. Ikke bare «kjenn deg selv!», men ta konsekvensene, gå den veien som er din.

Vi gleder oss til å se på Næss med både filosofiens og naturvitenskapens øyner. Vel møtt!